Mucenici moldovenesti
INGREDIENTE
500g faina (000)
120g zahar
3 oua intregi
300ml lapte caldut
100g unt topit
drojdie un plic
sare
arome
400g nuca macinata
300ml miere
300 ml apa
CUM SE PREGATESTE?
Faina se cerne intr-un vas si se adauga plicul de drojdie. Ouale se bat cu zaharul, sarea si aromele, pana devine o compozitie cremoasa si spumoasa. Apoi se adauga laptele usor caldut. Untul se topeste pe foc. Ca sa nu se arda se toarna peste el la inceput o lingura de ulei.
Dupa ce au fost toate pregatite se procedeaza in felul urmator: compozitia de oua se adauga peste faina si se amesteca pana se incorporeaza tot. Se framanta apoi cu mixerul sau cu mana. Dupa vreo 10 min de framantare se adauga treptat untul topit cat mai fierbinte pana se incorporeaza.
Se lasa la crescut intr-un loc cald pana cand aluatul isi dubleaza volumul. Dupa ce a crescut, aluatul se pune la frigider 24 ore.
Acest tratament termic inlocuieste framantatul indelungat si face cozonacul sa devina pufos.
A doua zi se scoate din frigider aluatul. Se iau bucati mici de aluat si se formeaza opturi care se pun intr-o tava.
Se lasa la crescut cam 30 min ,apoi se coc la 170 grade aproximativ 15 min. maxim.
Intre timp se pregateste siropul din miere pe foc din 300 ml apa si 300ml miere. Se incalzeste foarte bine, insa nu trebuie lasat sa fiarba. Cand mucenicii sunt copti se pun in sirop , iar apoi se trec prin nuca macinata.
Un dulce foarte bun pe care il astept cu nerabdare in fiecare an.
Inspiratia zilei!
Comentarii
Trimiteți un comentariu